Ausztria

Ausztria Közép-Európában található, hegyek, folyók és tavak szelik keresztül-kasul területét. Európa egyik legjelentősebb hegysége, az Alpok nagyban meghatározza az ország éghajlatát és arculatát, hiszen sokaknak Ausztriáról az alpesi legelők, síelések jutnak eszébe. Kedvelt a túrázók, kirándulók körében a változatos természeti adottságai miatt. Hangulatos városai, történelmi helyei szintén sokakat vonzanak, mindezek közül talán a legnépszerűbb úti cél fővárosa, Bécs, amely alig egyórányira található a magyar határtól.

Ausztria sorsa sokáig összefonódott Magyarországéval, sőt mintegy fél évszázadon keresztül közös államot alkottak Osztrák-Magyar Monarchia néven. A közös múlt miatt mai napig "sógorokként" emlegetik a magyarok az osztrákokat. Azonban nemcsak Magyarországgal van közös múltja, hanem másik szomszédjával, Németországgal is a német nyelv és kultúra, valamint történelmi események miatt. A két országon kívül még további hat állammal (Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Svájc, Liechtenstein) határos.

Ausztria évszázadok óta egyik fontos kulturális és művészeti központja Európának, s a kontinens számos országa felett hosszan uralkodó Habsburg-család egyik bázisa is erre a területre tehető. Függetlenségét csak az első világháború befejezése után nyerte el, majd a német megszállást követően, a második világháború után lett ismét önálló Ausztria. Napjainkban fejlett, gazdag országként tartják számon, számos szervezet, köztük az Európai Unió, az ENSZ tagja. Pénzneme az euró, előtte 2002-ig schilling-et használtak. Hivatalos nyelve a német, ezen kívül beszélnek (regionálisan elfogadott nyelvként) horvátul, magyarul, szlovénul, olaszul és szlovákul.

Készítsétek el az egyik kedvenc osztrák specialitást a recept alapján. Ha van kedvetek, főzés közben kattintsatok néhány vidám fotót, amelyeket aztán be is ragaszthattok a letöltött fotóalbumba.

Osztrák császármorzsa

Hozzávalók 1 adaghoz. Elkészítése kb. 13 perc.

15 dkg finomliszt

1 dl tej

3 db tojás

1 ek vaníliás cukor

5 dkg vaj

1 púpozott ek porcukor

0.4 dl rum

0.5 marék mazsola

Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, a vaníliás cukrot és a tejet. A cél a sűrű palacsintatészta állag elérése. Hozzáadjunk a mazsolát, majd ütünk bele három tojást. Kézi habverővel összekeverjük, nem kell teljesen kikeverni a tésztát.

Tegyük serpenyőbe a vaj egyharmadát, majd közepes lángon hevítsük fel, és öntsük bele a tésztát. Ha már megszilárdult a tészta alja, tegyünk egy fedőt a serpenyőre. Egy lapáttal időnként emeljük meg a tészta alját, és nézzük meg, nehogy túlsüssük. Ha világosbarna színű, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is ugyanígy.

Ha kész, vágjuk fel a tésztát kb. 3x3 cm-es kockákra. A serpenyőbe tegyük bele a maradék vajat, adjuk hozzá a porcukrot, kissé karamellizáljuk. Majd a felkockázott tésztát tegyük vissza a serpenyőbe, forgassuk át néhányszor, amíg a cukor rápirul a kockákra és szép, barnás színük lesz, állaguk pedig rugalmas.

Végül öntsük a rumot a serpenyőbe, forgassuk át a kockákat, és tálaljuk azonnal. Tálaláskor porcukorral hintsük meg a tetejét.

(https://www.nosalty.hu/recept/osztrak-csaszarmorzsa-kornel-konyhajabol) 

Letölthető matrica